Общо показвания

Listen to the music of Orthodoxy

събота, 12 декември 2009 г.

Православни и протестанти разговаряха в Оксфорд за спасението и Църквата

.

публикувано: http://www.dveri.bg/content/view/6437/33/

На 17 април 2008 в централата на Дружеството „Св. Албан и св. Сергий” в Оксфорд се проведе първата кръгла маса от предвидените поредица от срещи между православни и евангелски християни под мотото „Православно-евангелски диалог: среща за опознаване”. Кръглата маса беше водена от о. Стивън Плат (Руска православна църква - МП), генерален секретар на организацията, и архим. Кирил Джена, председател на „Св. Албан и св. Сергий”. Дискусиите бяха открити с доклад на митрополита на Диоклея Калистос Уеър с провокиращото заглавие: „Защо този диалог е важен”. Въпреки напредналата си възраст митрополитът за пореден път демонстрира невероятна ерудиция и неподправено английско чувство за хумор. За участниците беше изненада да научат за големия респект и любов към православието на най-харизматичния протестантски евангелизатор Били Греъм, както и за неговите посещения в СССР и Русия и срещите му с патриарсите Пимен и Алексий ІІ. Въпреки негативното отношение и убийствения сарказъм на американските медии от типа на „...докато Били Греъм яде черен хайвер в Москва, руските християни ги избиват”, Били Греъм неколкократно посещава СССР в периода на студената война и независимо от мерките за сигурност на съветските власти успява да се срещне и окуражи много християни. Особено интересна беше информацията за приятелството между патриарх Алексий ІІ и Били Греъм и многобройните им срещи по време на редките посещения през последните години на Били Греъм в Москва.

Д-р Андреас Андреотис от университета Ламтър, Уелс, предложи да съдейства пред университетската управа, в бъдеще част от срещите да се провеждат там и да продължават няколко дни.
Проф. Джон Брик от университета в Бирмингам неколкократно фокусира вниманието на участниците върху различната семантика на привидно еднаквата терминология, която използват християните. Забележката му намери своята практическа рамка, когато започна дискусията „Спасение и еклезиология” съгласно двете традиции. Православната позиция по въпроса беше представена от Венцислав Каравълчев. Той наблегна на факта, че докато за православните спасението е част от еклезиологията и обратно, то при евангелистите еклезиологията или липсва, или е нещо твърде абстрактно, затова за тях остава непонятен контекстът на светоотеческата мисъл, че „вън от Църквата няма спасение”.


В края на кръглата маса бяха анонсирани предстоящите две конференции на дружеството „Св. Албан”. Едната ще е под наслов: „Рим, Константинопол и Кентърбъри – майки-църкви?” Тя ще се състои от 4 до 8 юни в богословския институт „Св. Владимир” в САЩ, където участие ще вземат митр. Калист Уеър, еп. Иларион Алфеев, митр. Филип Салиба от Антиохийската патриаршия, проф. Джон Ериксън от „Св. Владимир” и други. Втората конференция на тема „Мисия и евангелизация” ще се проведе от 30 юни до 3 юли в Лондон. Информация за условията за участие можете да получите в редакцията на „Двери”.
.

2 коментара:

Снежана каза...

Има ли някъде в мрежата публикуван доклада на Калистос Уеър, а също така православната и протестанска позиция на тема „Спасение и еклезиология”?

Ventzislav Karavaltchev каза...

Не ми е известно да е публикуван някъде в нета. Аз също не разполагам с копие на доклада. Предполагам, че може да е бил публикуван в някой последен брой на Sobornost, което се издава от отец Стивън Плат.