Общо показвания

Listen to the music of Orthodoxy

събота, 6 юни 2009 г.

Има ли светци в новостилната Църква?






Автор: Венцислав Каравълчев
публикувано в: http://www.dveri.bg/content/view/2224/39/



Често ревностно вярващи не по разум задават въпроса: има ли светци в новостилната църква, тоест в църкви като Вселенската патриаршия, Българската и Румънската патриаршии, Еладската архиепископия и др., които неотдавна са приели новоюлианския календар. Нека всички, които си задават подобен въпрос изяснят сами за себе си, че в календара не се спасява никой. Спасяваме се в Църквата. Много са новопросиялите в новостилната църква и този факт достатъчно красноречиво говори сам по себе си срещу всяка старостилна демагогия. Ето само няколко имена на новостилни светци и чудотворци, просияли във Вселенска патриаршия и Гръцката църква:

Св. Николай Плана (1851-2/3/1932) (на иконата)
Св. Антим Хиоски Чудотворец (1869-15/2/1960)

Св. Арсений Кападокийски (1840-10/11/1924)

Св. Сава Нови (Калимнойотис) (1862-25/03/1948)

Св. Хризостом Смирненски (1868 - 1922)

Към този списък могат да бъдат добавени още много, доста много имена, в които старостилните твърдения и обвинения безпочвено увисват. Тук задължително трябва да спомена и името на старец Порфирий (1991), за когото старецът Паисий казва, "че такъв светец се ражда на 400 години веднъж". Поради сериозни здравословни проблеми и по Божи промисъл старецът Порфирий е принуден да напусне Атон и последните 20 години от живота си служи в болничната църква св. Герасим, в центъра на Атина. Сами се досещаме, че в "Св. Герасим" старецът Порфирий е нямало как да служи по стария стил. Тук няма да спомена имена на приснопаметните светогорски старци, чиято святост някои старостилци обясняват с това, че на Света Гора се служи по стария календар, въпреки че те споменават името на Вселенския патриарх в службите си и са в евхаристийно общение с него. Само че тези тълковници няма как да обяснят, че всички светогорски съвременни светци в света, тоест извън Св. Гора, са се причастявали в новостилни църкви. Всички те категорично са изобличавали разколите, образувани заради календара и не са имали никакви връзки с тези хора. Невероятно силни изобличителни слова срещу старостилните демагози има стареца Ефрем (Катунакиот).
Има толкова по-важни и неотложни неща, върху които всеки от нас трябва сериозно да се замисли и опита да изправи. Календарът, колкото и да им се иска на някои, не е от тях. Той няма сотирологична функция и никога не е имал. Сам по себе си въпросът ви "има ли спасили се в новия календар" показва дълбоко изместване на истинските стойности в Църквата и издигането на нещо второстепенно на мястото на най-важното. Когато застанем пред Христа и трябва да дадем отговор за делата си, Той няма да ни пита кой календар сме ползвали, а изпълнявали ли сме заповедите Му. А добре ни е известно, че календарна заповед няма и не може да има.

Няма коментари: